Hej! Det här är Sven! Sven är en helt vanlig man. Jag vill att ni läser denna livsviktiga text om Sven.

 

  

Just idag sitter Sven i soffan. Han läser i tidningen med ena ögat om en ny våldtäkt på en ung flicka och förfäras över hur något sådant kan ske. Samtidigt följer hans andra öga ett idrottsevenemang på TV:n där ett gäng lättklädda flickor just zoomas in som pausunderhållning och han tycker att flickorna är duktiga som övat så mycket. Sven kan inte se något samband. Att flickor hela tiden sexualiseras,överallt, även på helt orimliga platser och forum såsom detta idrottsevenemang och att de därmed i högre grad utnyttjas för det. Att sexualiseringen och våldtäkter hör ihop. Sven är inte ensam om att inte koppla det. 

Sven jobbar på en reklamfirma. Igår var Sven irriterad, och delvis ledsen, över att hans senaste projekt blivit anmält! Han hade skapat en fin affisch åt stan hockeylag med en vacker kvinna som poserade i lagets matchtröja. Någon tyckte inte att en halvnaken kvinna hade med ishockey att göra. Sven som lever i normen med att halvnakna flickor och idrott hör ihop kan förstås inte se hur detta påverkar mäns syn på kvinnor och att något som faktiskt handlar om ishockey hade varit mer naturligt att ha på en affisch om just ishockey. 

Sven lutar sig tillbaka i soffan och bläddrar vidare i tidningen. Han läser en artikel om att 98% av alla sexuella trakasserier i Sverige sker man mot kvinna! Han förstår inte varför men blir oerhört ledsen över detta och tänker på sina två döttrar. "Varför drabbas nästan enbart kvinnor?" tänker Sven.

Hans äldsta dotter har precis stigit upp. Hon går i årskurs 9 men ska inte börja skolan förrän om nästan tre timmar! Men likt de flesta av hennes tjejkompisar går hon upp tidigare än alla killkompisar för att hinna sminka sig, välja rätt kläder och platta håret. Inget får lämnas åt slumpen. Sven har inte förstått att dottern lärt sig att utseendet är viktigt om man är tjej då man hela tiden bedöms som objekt. Sven suckar. Hur kunde det bli sådär? Svens dotter har fantastiska betyg men mår ofta dåligt och har dålig självkänsla. Sven kan inte förstå att generellt sett har flickor bättre utgångsbetyg än pojkar men mår trots detta sämre.

Han lägger ner dagstidningen och plockar upp ett tidningsmagasin som ligger på bordskanten. På i princip varje sida ser han snygga, lättklädda och utmanade tjejer som gör reklam för olika saker. Han reflekterar inte ens över det utan bläddrar fram till intervjun om den unge idrottsmannen som gjort kometkarriär. Sven inser inte att kvinnor i nästan alla tidningar sexualiseras och ska se snygga och gärna lite upphetsade ut. Män däremot ska utstråla makt på bilderna. Han stannar till vid mittuppslaget som vigts åt årets melodifestival. Alla de kvinnliga artisternas outfits är betygsatta från 1-5. ”Så löjligt!” Tänker Sven. ”Hur orkar dem?” Han förstår såklart inte att hans äldsta dotter redan lärt sig att kvinnor bedöms efter utseende, män efter prestation.

Svens
 dotter går förbi spegeln med för morgonen ett tredje par jeans på sig. Sven suckar igen. ”Det är inte vad du har på dig som räknas älskling” försöker han. ”Det är insidan som är viktigast”. Han byter kanal på TV:n till nyheterna där han får höra att kvinnor lägger ner dubbelt så många timmar på hem och barn som män i samma hushåll gör. Han får också höra att kvinnorna är föräldralediga längre och vabbar mer. Sven kan inte koppla att i och med det faktum så blir det också mammorna som packar flest gympapåsar i skolan, köper flest stövlar och nattar flest kvällar. Det är också kvinnorna som sjukskriver sig i högre grad, mår sämre och får flest ångestattacker.

”Inte så konstigt” tycker Sven då han som egen företagare vet hur svårt det är att vara hemma. Vem ska liksom se till att hushållet får in pengar? Sven kan inte se att pga av att mammor är hemma mer så är 2/3 av alla egna företagare män. 94% av alla VD:ar i Sverige är män. Sven hajar förstås inte att om de egna företagande papporna aldrig kan stanna hemma kommer skillnaden aldrig att jämna ut sig.

Hans dotter ber nu om uppmärksamheten då hon frågar om Sven sett hennes läxpapper. Sven böjer sig ner och plockar upp ett papper från bordets underkant. Han läser översta frågan ”Vad tycker du om statens nya förslag att reglera föräldraledigheten?” "Jävla påhitt" tänker Sven och ögnar snabbt ner till dotterns svar och blir förvånad att dottern konstigt nog verkar tycka det är en bra idé. Sven vet ju inte att kvinnor får 90% av lönen männen som gör exakt samma jobb får. Och att de flesta förmånerna på arbetsplatsen tilldelas männen såsom bl.a tjänstebil och att kvinnor missar löneökningar m.m då kvinnor oftare stannar hemma med barnen. Inte heller förstår Sven att för varje månad pappan är hemma höjer mamman sin framtida inkomst med 7%.

Sven funderar en stund. Borde inte varje familj får bestämma själva vem som är hemma? Varför ska staten lägga sig i det? Sven kan inte förstå att så länge familjer väljer själva så fortsätter mamman vara hemma och kvinnor kommer aldrig komma ikapp ekonomiskt. Att det krävs åtgärder för att förändra orättvisor är inte något Sven reflkterat över.

Han lägger ifrån sig pappret och ser dottern lämnat kvar tallriken med keso på bordet. ”Din mamma jobbar inte här” ropar han. Dottern kommer ut från toaletten och ställer undan tallriken. Sven har såklart ingen aning om att hans kommentar om att mammor plockar bort och städar är direkt kopplat till att kvinnor lägger ner mer tid i hemmet och därmed också förlorar mer i lön. Han har heller ingen aning om att han just cementerat denna sanning i sin äldsta dotter. Att kvinnor städar och plockar undan.

Den yngre dottern på 4 år kommer nyvaken ner från trappan och sätter sig bredvid Sven i soffan. Sven kommer just på att han tittat på en match och bläddrar över till rätt kanal på TV:n. ”Men herregud!” Utbrister han. ”Han kastar ju som en tjej!” Sven inser själv inte att han just berättat för sin yngsta dotter att göra saker som en tjej inte är lika bra. Han har inte en susning om att det florerar mängder av liknande uttryck som kommer följa hans dotter hela vägen upp i tonåren och som kommer att påverka hennes självkänsla. Hennes goda betyg kommer inte spela någon roll.

Den yngsta dottern påkallar Svens uppmärksamhet med sin klänning hon valt för dagen. ”Åh va fin du är!” Säger Sven och tänker på förskolan. Några pojkar hade tydligen puttat henne och kastat sand på henne häromdagen. Men pedagogerna hade förklarat att de beror på att pojkarna bara tycker om henne så himla mycket. Annat var det med äldsta dottern. Hon som så gärna spelade biljard på rasterna i uppehållsrummet. Tydligen hade både hon och hennes kompisar slutat med det då pojkarna hade petat med köerna mot rumporna på dem. Lärarna hade förklarat att de inte skulle bry sig om det. Att pojkarnas nog bara var lite intresserade av dem.

Sven reser på sig och tänker på den där våldtäkten i tidningen igen som han precis läste om. ”Vem fan är så sjuk? Hur kan man bara göra så?”. "Vad har de lärt sig?". Han ser grannen genom fönstret och vinkar. ”Den där jäkla feministen” tänker han. ”Hon hatar bara alla oss män. Men hon är jäkligt snygg. Och schysst hylla har hon också. Men hon jobbar i skolan och tjatar ständigt om hur flickorna hålls tillbaka. Hur flickorna på förskolan får vänta på sin tur medan pojkarna får hjälp först. Hur flickorna får mindre talutrymme i klassen och att pojkarna får fler frågor utav lärarna. Allt är mäns fel". ”Inte alla män” tänker Sven. Han fattar inte att feminism handlar om att jämna ut orättvisorna och omfördela den skeva maktfördelningen. Inte om att kvinnor ska ha mer makt än männen. Han fattar inte heller att ingen sagt att alla män är ett problem. Men att män som grupp är det. Sven skulle behövt höra historien om bonden som klagade på att räven åt upp hans hönor under nätterna. Bonden försökte förgäves förklara för de andra i byn att de måste göra något åt rävproblemet. Men övriga i byn svarade bara att det inte gäller alla rävar och att bonden är en rävjhatare. Bonden försökte förklara att han inte alls hatar alla rävar men att just det här problemet orsakas av räven och inget annat djur. Men byfolket tyckte bara bonden var bitter och oresonlig. Räven fick fortsätta döda hönor då det inte gällde alla rävar.

Sven ler igen där han står och lagar frukost. Och så det där med grannens man. Grannens man som arbetar som sjuksköterska! Sven skrattar lite för sig själv. ”Hur kan en man vara sjuksköterska?” Tänker han. ”Borde heta sjukskötare eller nåt. Ett kvinnonamn för en man. Så löjligt!”.

Svens yngsta dotter ropar från soffan att hennes favoritprogram på TV:n börjar. Hon älskar brandbilar och ska själv bli en brandman när hon blir stor. ”Klart du ska bli” säger Sven. ”Men varför heter det brandman?” Funderar Sven. ”Tja brandman är ju könsneutralt” kommer han på sig själv. "Kanske inte så konstigt". Sven kan inte koppla att mannen är norm i samhället och kvinna utanför normen. Att det som är utanför normen inte är lika mycket värt. Att en kvinna är brandman är därför mer okej än en man som är sjuksköterska.

Den äldsta dottern ropar från ytterdörren att hon måste gå. Hon har prov i teknik och det hatar hon mest av allt i skolan. ”Lycka till älskling!” ropar Sven innan dörren går igen. Precis som många andra flickor slutade hon tycka om teknik och vetenskap i ganska tidig ålder. ”Undrar varför?” Tänker Sven. ”Alla borde ju vilja bli vetenskapsmän? Varför heter det vetenskapsman förresten? Kan inte kvinnor hålla på med vetenskap? Fast det är nog också könsneutralt”. Att ord skulle ha betydelse för hur flickor och pojkar i ung ålder uppfattar sig själva och sina möjligheter är inget Sven kan relatera till.

När äldsta dottern gått tänker Sven på att det hade varit roligt om han haft en son också. Inte det att han inte älskar sina döttrar. Han älskar dem mest i hela världen. Men vad kul med en son som kanske varit sportintresserad. Hans äldsta dotter spelade visserligen fotboll ett tag men tröttnade. Han försökte ändå uppmuntra henne. De var på stans herrlag och kollade åtskilliga matcher. På torsdagskvällen brukade de kolla på fotbollskväll tillsammans och när det var VM fick hon alltid en fotbollströja med herrarnas anfallsstjärna nr 1. Men hon tröttnade ändå. ”Inga flickor spelar fotboll pappa. Bara killar överallt”. Sven försökte förklara att flickor visst spelar fotboll, att det då kallas damfotboll men att det inte visades så ofta på TV. Att ingen säger herrfotboll när herrarna spelar utan bara fotboll visar på att det är det normala. Det är därför inget Sven funderar på. Att sportkanaler i princip bara visar manlig sport reflekterar inte heller Sven över. Han kan inte se att hans dotter behöver få se kvinnliga förebilder sporta för att lära sig att sport också är för kvinnor.

”Man kan väl inte välja bort sport bara för det?” Tänker Sven. ”Då skulle ju inte hans äldsta dotter hålla på med film och författarskap heller som hon brinner så för. Och här har ju Sven en poäng. 99% av alla filmer har en man i huvudrollen. Över 90% av alla barnböcker har en manlig huvudkaraktär. Om flickor växer upp med att det bara är manliga förebilder i media så kommer de också lära sig att det manliga går före. Sven inser inte att det förefaller sig så utan funderar mer på varför hans dotter tror att flickor inte kan lika mycket som pojkar?

Han tar på sig sina kläder och börjar hjälpa yngsta dottern efter det. Dottern undrar vad det står skrivet på hans tröja. Sven har aldrig riktigt reflekterat över det men läser och säger ”Det står ’rule the world’ som är engelska och betyder ’härska över världen’. Dottern undrar om det står samma sak på hennes klänning. Sven förklarar att det står att ’enhörningar är söta’ på dotterns klänning. Dottern undrar vad det betyder och Sven förklarar att det är meningslös text som inte betyder något. Han kan inte i sin vildaste fantasi förstå att de flesta texterna på pojkars tröjor säger något om vad de ska göra eller vad de kan bli medan texten på flickors tröja allt som oftast handlar om att de är söta, snälla och hjälpsamma.

Han tänker tillbaka på hur dottern för bara ett år sedan bara skulle klä sig i typiska killkläder. Keps och coola skatetröjor. Inga klänningar eller kjolar här inte. Det var coolt. Snyggt. ”Hon är rätt pojkaktig fortfarande” tänker Sven. ”Det är ju ändå lite kul. Inte som feministgrannens son som går runt i klänning. Herregud liksom! Nä min dotter är lite tuff som bryter känsmönstret!” Sven kan inte se att då mannen är norm är det mer okej för en flicka att spela på manliga attribut än för en pojke att spela på kvinnliga attribut. En flicka som är pojkaktig anses som lite coolt medans en pojke som är flickaktig behöver korrigeras. 

Sven tänker på sin syster som är snickare. ”Det är bra att det händiga hos flickor går i släkten!” För Sven har inte en aning om att kvinnor är överrepresenterade i alla former av vårdyrken medan män är överrepresenterade i alla tekniska yrken. För vård är något flickor lär sig tidigt att det är viktigt. Och teknik är för pojkar. Det matas de med redan i förskoleåldern. Att hans syster anses vara cool i och med yrkesval medans grannens man anses svag är inget han relaterar eller kan koppla till.

Sven hoppas att yngsta dottern ska behålla sin attityd och hårdhet och inte bli som storasyster med ångestattacker och stukat självförtroende. ”Varför har hon det? Tjejer kan ju vara starka. Fattar inte vart de får allt ifrån?”

När Sven parkerat bilen utanför förskolan och hjälpt dottern in på avdelningen blir han på gott humör igen när dotterns pedagoger en efter en bekräftar hennes kläder mer än henne. ”Hej på dig! Vilken fin klänning du har idag!” ”Hej! Vad söt du är i den klänningen!” ” Wow vilken fin klänning!” Sven kan inte koppla att dottern ändrat sin grabbiga klädstil till endast klänningar och kjolar senaste året då hon redan vid 4 års ålder lärt sig att hon får mer positiv uppmärksamhet utefter hur hon ser ut än vad hon gör.

Sven åker vidare till sitt jobb och vid morgonfikat kommer kollegan fram och drar den sedvanliga historian/gåtan för gänget. 
"En polis har en bror som heter Kjell, men Kjell har ingen bror. Hur går det ihop?
Sven och övriga i arbetslaget klarar naturligtvis inte gåtan och när de får svaret brister de såklart ut i skratt. ”Polisen är Kjells syster”. ”Haha såklart, varför tänker man inte på det?” Sven förstår såklart inte att det är rätt skrämmande att han inte ens föreställer sig att en kvinna kan vara polis. Han var så inne på att polisen var en man- eftersom allt utgår från det i samhället.

På väg hem från jobbet har Sven under dagen hunnit höra orden ”jordgubbe”, ”snögubbe”, ”peppakaksgubbe”, ”legogubbar” och ”grön gubbe” utan att koppla ihop det med att båda hans döttrar lärde sig ordet ”han” betydligt tidigare än ”hon”. Hade allt utgåt från det kvinnliga hade det säkerligen varit tvärtom.

När Sven kommit hem, ätit frugans mat, vilat en stund i soffan och sedan sett frun borstat tänderna och natta dottern sätter han sig en stund vid datorn. Metoodebatten har fokus på hans Facebooksida och han blir irriterad. ”Fasen vad överdrivet allt blivit. Så många som är lättkränkta överallt. Går inte säga eller göra något längre. Och hur många av alla dessa kvinnor talar egentligen sanning? Hur kan det helt plötsligt blivit så många som blivit trakasserade?" Sven fattar inte att det inte är någon nyhet för alla kvinnor världen över att i princip varje kvinna blivit sextrakasserad. Att det är en vardag. Att det alltid varit så och att det tillhör normen. Sven tror att det är en nytt fenomen som ploppat upp och har ingen aning om att det anmäls 55 sexualbrott i Sverige- varje dag! Och av dessa anmäls 18 våldtäkter i Sverige- varje dag!

Sven slår ihop datorn, kryper ner i sängen och funderar: ”Undra vad den där våldtagna flickan hade på sig egentligen? Och hur mycket hade hon egentligen druckit? Undra om hon ens talar sanning? Inte roligt att bli oskyldigt anklagad alltså. Som vi alla män”. Sven sommar gott och är glad att han bor i Sverige- världens mest jämställda land!

Sven må vara fiktiv i den här berättelsen. Men han finns. Och han är inte ensam i Sverige. Sven tillhör normen.
Vem ska berätta för Sven? Hur ska vi få honom att förstå? Att allt har ett samband. Att många bäckar små skapar en stor flod. Så fort någon tar striden för att luckra upp dessa osynliga könsskillnader blir Sven arg. Och den som tar striden tystas fortare än kvickt med ogenomtänkta och oreflekterade påståenden.

Två kön- Ett marginaliseras= Inte jämställt- Enkel matematik!

En livsviktig berättelse

Jämställdhet Kommentera

Hej! Det här är Sven! Sven är en helt vanlig man. Jag vill att ni läser denna livsviktiga text om Sven.

 

  

Just idag sitter Sven i soffan. Han läser i tidningen med ena ögat om en ny våldtäkt på en ung flicka och förfäras över hur något sådant kan ske. Samtidigt följer hans andra öga ett idrottsevenemang på TV:n där ett gäng lättklädda flickor just zoomas in som pausunderhållning och han tycker att flickorna är duktiga som övat så mycket. Sven kan inte se något samband. Att flickor hela tiden sexualiseras,överallt, även på helt orimliga platser och forum såsom detta idrottsevenemang och att de därmed i högre grad utnyttjas för det. Att sexualiseringen och våldtäkter hör ihop. Sven är inte ensam om att inte koppla det. 

Sven jobbar på en reklamfirma. Igår var Sven irriterad, och delvis ledsen, över att hans senaste projekt blivit anmält! Han hade skapat en fin affisch åt stan hockeylag med en vacker kvinna som poserade i lagets matchtröja. Någon tyckte inte att en halvnaken kvinna hade med ishockey att göra. Sven som lever i normen med att halvnakna flickor och idrott hör ihop kan förstås inte se hur detta påverkar mäns syn på kvinnor och att något som faktiskt handlar om ishockey hade varit mer naturligt att ha på en affisch om just ishockey. 

Sven lutar sig tillbaka i soffan och bläddrar vidare i tidningen. Han läser en artikel om att 98% av alla sexuella trakasserier i Sverige sker man mot kvinna! Han förstår inte varför men blir oerhört ledsen över detta och tänker på sina två döttrar. "Varför drabbas nästan enbart kvinnor?" tänker Sven.

Hans äldsta dotter har precis stigit upp. Hon går i årskurs 9 men ska inte börja skolan förrän om nästan tre timmar! Men likt de flesta av hennes tjejkompisar går hon upp tidigare än alla killkompisar för att hinna sminka sig, välja rätt kläder och platta håret. Inget får lämnas åt slumpen. Sven har inte förstått att dottern lärt sig att utseendet är viktigt om man är tjej då man hela tiden bedöms som objekt. Sven suckar. Hur kunde det bli sådär? Svens dotter har fantastiska betyg men mår ofta dåligt och har dålig självkänsla. Sven kan inte förstå att generellt sett har flickor bättre utgångsbetyg än pojkar men mår trots detta sämre.

Han lägger ner dagstidningen och plockar upp ett tidningsmagasin som ligger på bordskanten. På i princip varje sida ser han snygga, lättklädda och utmanade tjejer som gör reklam för olika saker. Han reflekterar inte ens över det utan bläddrar fram till intervjun om den unge idrottsmannen som gjort kometkarriär. Sven inser inte att kvinnor i nästan alla tidningar sexualiseras och ska se snygga och gärna lite upphetsade ut. Män däremot ska utstråla makt på bilderna. Han stannar till vid mittuppslaget som vigts åt årets melodifestival. Alla de kvinnliga artisternas outfits är betygsatta från 1-5. ”Så löjligt!” Tänker Sven. ”Hur orkar dem?” Han förstår såklart inte att hans äldsta dotter redan lärt sig att kvinnor bedöms efter utseende, män efter prestation.

Svens
 dotter går förbi spegeln med för morgonen ett tredje par jeans på sig. Sven suckar igen. ”Det är inte vad du har på dig som räknas älskling” försöker han. ”Det är insidan som är viktigast”. Han byter kanal på TV:n till nyheterna där han får höra att kvinnor lägger ner dubbelt så många timmar på hem och barn som män i samma hushåll gör. Han får också höra att kvinnorna är föräldralediga längre och vabbar mer. Sven kan inte koppla att i och med det faktum så blir det också mammorna som packar flest gympapåsar i skolan, köper flest stövlar och nattar flest kvällar. Det är också kvinnorna som sjukskriver sig i högre grad, mår sämre och får flest ångestattacker.

”Inte så konstigt” tycker Sven då han som egen företagare vet hur svårt det är att vara hemma. Vem ska liksom se till att hushållet får in pengar? Sven kan inte se att pga av att mammor är hemma mer så är 2/3 av alla egna företagare män. 94% av alla VD:ar i Sverige är män. Sven hajar förstås inte att om de egna företagande papporna aldrig kan stanna hemma kommer skillnaden aldrig att jämna ut sig.

Hans dotter ber nu om uppmärksamheten då hon frågar om Sven sett hennes läxpapper. Sven böjer sig ner och plockar upp ett papper från bordets underkant. Han läser översta frågan ”Vad tycker du om statens nya förslag att reglera föräldraledigheten?” "Jävla påhitt" tänker Sven och ögnar snabbt ner till dotterns svar och blir förvånad att dottern konstigt nog verkar tycka det är en bra idé. Sven vet ju inte att kvinnor får 90% av lönen männen som gör exakt samma jobb får. Och att de flesta förmånerna på arbetsplatsen tilldelas männen såsom bl.a tjänstebil och att kvinnor missar löneökningar m.m då kvinnor oftare stannar hemma med barnen. Inte heller förstår Sven att för varje månad pappan är hemma höjer mamman sin framtida inkomst med 7%.

Sven funderar en stund. Borde inte varje familj får bestämma själva vem som är hemma? Varför ska staten lägga sig i det? Sven kan inte förstå att så länge familjer väljer själva så fortsätter mamman vara hemma och kvinnor kommer aldrig komma ikapp ekonomiskt. Att det krävs åtgärder för att förändra orättvisor är inte något Sven reflkterat över.

Han lägger ifrån sig pappret och ser dottern lämnat kvar tallriken med keso på bordet. ”Din mamma jobbar inte här” ropar han. Dottern kommer ut från toaletten och ställer undan tallriken. Sven har såklart ingen aning om att hans kommentar om att mammor plockar bort och städar är direkt kopplat till att kvinnor lägger ner mer tid i hemmet och därmed också förlorar mer i lön. Han har heller ingen aning om att han just cementerat denna sanning i sin äldsta dotter. Att kvinnor städar och plockar undan.

Den yngre dottern på 4 år kommer nyvaken ner från trappan och sätter sig bredvid Sven i soffan. Sven kommer just på att han tittat på en match och bläddrar över till rätt kanal på TV:n. ”Men herregud!” Utbrister han. ”Han kastar ju som en tjej!” Sven inser själv inte att han just berättat för sin yngsta dotter att göra saker som en tjej inte är lika bra. Han har inte en susning om att det florerar mängder av liknande uttryck som kommer följa hans dotter hela vägen upp i tonåren och som kommer att påverka hennes självkänsla. Hennes goda betyg kommer inte spela någon roll.

Den yngsta dottern påkallar Svens uppmärksamhet med sin klänning hon valt för dagen. ”Åh va fin du är!” Säger Sven och tänker på förskolan. Några pojkar hade tydligen puttat henne och kastat sand på henne häromdagen. Men pedagogerna hade förklarat att de beror på att pojkarna bara tycker om henne så himla mycket. Annat var det med äldsta dottern. Hon som så gärna spelade biljard på rasterna i uppehållsrummet. Tydligen hade både hon och hennes kompisar slutat med det då pojkarna hade petat med köerna mot rumporna på dem. Lärarna hade förklarat att de inte skulle bry sig om det. Att pojkarnas nog bara var lite intresserade av dem.

Sven reser på sig och tänker på den där våldtäkten i tidningen igen som han precis läste om. ”Vem fan är så sjuk? Hur kan man bara göra så?”. "Vad har de lärt sig?". Han ser grannen genom fönstret och vinkar. ”Den där jäkla feministen” tänker han. ”Hon hatar bara alla oss män. Men hon är jäkligt snygg. Och schysst hylla har hon också. Men hon jobbar i skolan och tjatar ständigt om hur flickorna hålls tillbaka. Hur flickorna på förskolan får vänta på sin tur medan pojkarna får hjälp först. Hur flickorna får mindre talutrymme i klassen och att pojkarna får fler frågor utav lärarna. Allt är mäns fel". ”Inte alla män” tänker Sven. Han fattar inte att feminism handlar om att jämna ut orättvisorna och omfördela den skeva maktfördelningen. Inte om att kvinnor ska ha mer makt än männen. Han fattar inte heller att ingen sagt att alla män är ett problem. Men att män som grupp är det. Sven skulle behövt höra historien om bonden som klagade på att räven åt upp hans hönor under nätterna. Bonden försökte förgäves förklara för de andra i byn att de måste göra något åt rävproblemet. Men övriga i byn svarade bara att det inte gäller alla rävar och att bonden är en rävjhatare. Bonden försökte förklara att han inte alls hatar alla rävar men att just det här problemet orsakas av räven och inget annat djur. Men byfolket tyckte bara bonden var bitter och oresonlig. Räven fick fortsätta döda hönor då det inte gällde alla rävar.

Sven ler igen där han står och lagar frukost. Och så det där med grannens man. Grannens man som arbetar som sjuksköterska! Sven skrattar lite för sig själv. ”Hur kan en man vara sjuksköterska?” Tänker han. ”Borde heta sjukskötare eller nåt. Ett kvinnonamn för en man. Så löjligt!”.

Svens yngsta dotter ropar från soffan att hennes favoritprogram på TV:n börjar. Hon älskar brandbilar och ska själv bli en brandman när hon blir stor. ”Klart du ska bli” säger Sven. ”Men varför heter det brandman?” Funderar Sven. ”Tja brandman är ju könsneutralt” kommer han på sig själv. "Kanske inte så konstigt". Sven kan inte koppla att mannen är norm i samhället och kvinna utanför normen. Att det som är utanför normen inte är lika mycket värt. Att en kvinna är brandman är därför mer okej än en man som är sjuksköterska.

Den äldsta dottern ropar från ytterdörren att hon måste gå. Hon har prov i teknik och det hatar hon mest av allt i skolan. ”Lycka till älskling!” ropar Sven innan dörren går igen. Precis som många andra flickor slutade hon tycka om teknik och vetenskap i ganska tidig ålder. ”Undrar varför?” Tänker Sven. ”Alla borde ju vilja bli vetenskapsmän? Varför heter det vetenskapsman förresten? Kan inte kvinnor hålla på med vetenskap? Fast det är nog också könsneutralt”. Att ord skulle ha betydelse för hur flickor och pojkar i ung ålder uppfattar sig själva och sina möjligheter är inget Sven kan relatera till.

När äldsta dottern gått tänker Sven på att det hade varit roligt om han haft en son också. Inte det att han inte älskar sina döttrar. Han älskar dem mest i hela världen. Men vad kul med en son som kanske varit sportintresserad. Hans äldsta dotter spelade visserligen fotboll ett tag men tröttnade. Han försökte ändå uppmuntra henne. De var på stans herrlag och kollade åtskilliga matcher. På torsdagskvällen brukade de kolla på fotbollskväll tillsammans och när det var VM fick hon alltid en fotbollströja med herrarnas anfallsstjärna nr 1. Men hon tröttnade ändå. ”Inga flickor spelar fotboll pappa. Bara killar överallt”. Sven försökte förklara att flickor visst spelar fotboll, att det då kallas damfotboll men att det inte visades så ofta på TV. Att ingen säger herrfotboll när herrarna spelar utan bara fotboll visar på att det är det normala. Det är därför inget Sven funderar på. Att sportkanaler i princip bara visar manlig sport reflekterar inte heller Sven över. Han kan inte se att hans dotter behöver få se kvinnliga förebilder sporta för att lära sig att sport också är för kvinnor.

”Man kan väl inte välja bort sport bara för det?” Tänker Sven. ”Då skulle ju inte hans äldsta dotter hålla på med film och författarskap heller som hon brinner så för. Och här har ju Sven en poäng. 99% av alla filmer har en man i huvudrollen. Över 90% av alla barnböcker har en manlig huvudkaraktär. Om flickor växer upp med att det bara är manliga förebilder i media så kommer de också lära sig att det manliga går före. Sven inser inte att det förefaller sig så utan funderar mer på varför hans dotter tror att flickor inte kan lika mycket som pojkar?

Han tar på sig sina kläder och börjar hjälpa yngsta dottern efter det. Dottern undrar vad det står skrivet på hans tröja. Sven har aldrig riktigt reflekterat över det men läser och säger ”Det står ’rule the world’ som är engelska och betyder ’härska över världen’. Dottern undrar om det står samma sak på hennes klänning. Sven förklarar att det står att ’enhörningar är söta’ på dotterns klänning. Dottern undrar vad det betyder och Sven förklarar att det är meningslös text som inte betyder något. Han kan inte i sin vildaste fantasi förstå att de flesta texterna på pojkars tröjor säger något om vad de ska göra eller vad de kan bli medan texten på flickors tröja allt som oftast handlar om att de är söta, snälla och hjälpsamma.

Han tänker tillbaka på hur dottern för bara ett år sedan bara skulle klä sig i typiska killkläder. Keps och coola skatetröjor. Inga klänningar eller kjolar här inte. Det var coolt. Snyggt. ”Hon är rätt pojkaktig fortfarande” tänker Sven. ”Det är ju ändå lite kul. Inte som feministgrannens son som går runt i klänning. Herregud liksom! Nä min dotter är lite tuff som bryter känsmönstret!” Sven kan inte se att då mannen är norm är det mer okej för en flicka att spela på manliga attribut än för en pojke att spela på kvinnliga attribut. En flicka som är pojkaktig anses som lite coolt medans en pojke som är flickaktig behöver korrigeras. 

Sven tänker på sin syster som är snickare. ”Det är bra att det händiga hos flickor går i släkten!” För Sven har inte en aning om att kvinnor är överrepresenterade i alla former av vårdyrken medan män är överrepresenterade i alla tekniska yrken. För vård är något flickor lär sig tidigt att det är viktigt. Och teknik är för pojkar. Det matas de med redan i förskoleåldern. Att hans syster anses vara cool i och med yrkesval medans grannens man anses svag är inget han relaterar eller kan koppla till.

Sven hoppas att yngsta dottern ska behålla sin attityd och hårdhet och inte bli som storasyster med ångestattacker och stukat självförtroende. ”Varför har hon det? Tjejer kan ju vara starka. Fattar inte vart de får allt ifrån?”

När Sven parkerat bilen utanför förskolan och hjälpt dottern in på avdelningen blir han på gott humör igen när dotterns pedagoger en efter en bekräftar hennes kläder mer än henne. ”Hej på dig! Vilken fin klänning du har idag!” ”Hej! Vad söt du är i den klänningen!” ” Wow vilken fin klänning!” Sven kan inte koppla att dottern ändrat sin grabbiga klädstil till endast klänningar och kjolar senaste året då hon redan vid 4 års ålder lärt sig att hon får mer positiv uppmärksamhet utefter hur hon ser ut än vad hon gör.

Sven åker vidare till sitt jobb och vid morgonfikat kommer kollegan fram och drar den sedvanliga historian/gåtan för gänget. 
"En polis har en bror som heter Kjell, men Kjell har ingen bror. Hur går det ihop?
Sven och övriga i arbetslaget klarar naturligtvis inte gåtan och när de får svaret brister de såklart ut i skratt. ”Polisen är Kjells syster”. ”Haha såklart, varför tänker man inte på det?” Sven förstår såklart inte att det är rätt skrämmande att han inte ens föreställer sig att en kvinna kan vara polis. Han var så inne på att polisen var en man- eftersom allt utgår från det i samhället.

På väg hem från jobbet har Sven under dagen hunnit höra orden ”jordgubbe”, ”snögubbe”, ”peppakaksgubbe”, ”legogubbar” och ”grön gubbe” utan att koppla ihop det med att båda hans döttrar lärde sig ordet ”han” betydligt tidigare än ”hon”. Hade allt utgåt från det kvinnliga hade det säkerligen varit tvärtom.

När Sven kommit hem, ätit frugans mat, vilat en stund i soffan och sedan sett frun borstat tänderna och natta dottern sätter han sig en stund vid datorn. Metoodebatten har fokus på hans Facebooksida och han blir irriterad. ”Fasen vad överdrivet allt blivit. Så många som är lättkränkta överallt. Går inte säga eller göra något längre. Och hur många av alla dessa kvinnor talar egentligen sanning? Hur kan det helt plötsligt blivit så många som blivit trakasserade?" Sven fattar inte att det inte är någon nyhet för alla kvinnor världen över att i princip varje kvinna blivit sextrakasserad. Att det är en vardag. Att det alltid varit så och att det tillhör normen. Sven tror att det är en nytt fenomen som ploppat upp och har ingen aning om att det anmäls 55 sexualbrott i Sverige- varje dag! Och av dessa anmäls 18 våldtäkter i Sverige- varje dag!

Sven slår ihop datorn, kryper ner i sängen och funderar: ”Undra vad den där våldtagna flickan hade på sig egentligen? Och hur mycket hade hon egentligen druckit? Undra om hon ens talar sanning? Inte roligt att bli oskyldigt anklagad alltså. Som vi alla män”. Sven sommar gott och är glad att han bor i Sverige- världens mest jämställda land!

Sven må vara fiktiv i den här berättelsen. Men han finns. Och han är inte ensam i Sverige. Sven tillhör normen.
Vem ska berätta för Sven? Hur ska vi få honom att förstå? Att allt har ett samband. Att många bäckar små skapar en stor flod. Så fort någon tar striden för att luckra upp dessa osynliga könsskillnader blir Sven arg. Och den som tar striden tystas fortare än kvickt med ogenomtänkta och oreflekterade påståenden.

Två kön- Ett marginaliseras= Inte jämställt- Enkel matematik!